U bezit vastgoed in een patrimoniumvennootschap en wilt deze vennootschap en de bijhorende activa verkopen. Wat is uw aanpak?
Er zijn verschillende procedures en verkoopaspecten die van belang zijn om rekening mee te houden bij de verkoop van uw patrimoniumvennootschap.
Met dit artikel trachten we u een overzicht te geven van de verschillende stappen bij de verkoop van uw vennootschap. Onze experts kunnen steeds helpen om de zaken duidelijker te maken en de verkoop van uw patrimoniumvennootschap te begeleiden teneinde een koper te vinden.
Opmaak van een uitgebreide en gedetailleerde inventarisatie van alle eigendommen die tot het actief van uw patrimoniumvennootschap behoren. Het is van belang informatie te verzamelen over het vastgoed in de vennootschap. (Plannen, huurinkomen, etc.)
Technische en juridische analyse van het vastgoed in de patrimoniumvennootschap. Hieruit vloeit een volledige waardering van het vastgoed. Alle informatie wordt opgeslagen in een beveiligde dataroom.
Na de analyse van het vastgoed waarderen we uw vennootschap. Voor de berekening van de waarde van de aandelen wordt rekening gehouden met de waarde van het vastgoed, de schulden, lopende rekeningen, (latente) belastingen, etc.
Voor ieder dossier maken we een gedetailleerd investeringsmemorandum op. Dit memorandum laat investeerders toe een eerste grondige analyse te maken van zowel het vastgoed als de vennootschap.
Vervolgens benaderen we op een discrete wijze potentiële kopers. Na de ondertekening van een geheimhoudingsovereenkomst (NDA) ontvangen zij het investeringsmemorandum.
Na de aanvaarding van een bod of letter of intent start het due diligence proces (onderzoeksperiode). In deze fase wordt zowel het vastgoed als de vennootschap onderzocht door de kandidaat- koper.
Onderhandeling en ondertekening verkoopcontract (SPA – Sale and Purchase Agreement). Het is van belang om de commerciële onderhandelingen en het voorgaande due diligence onderzoek te verwerken in een samenhangende verkoopovereenkomst. Na ondertekening van de verkoopovereenkomst volgt de betaling van de aandelenprijs en de juridische en economische overdracht van de aandelen.
Om de waarde van de aandelen te bekomen, dient men steeds te starten met de actuele waarde van het vastgoed. Bij Magnus Invest zijn we als erkend-schatter in staat om een volledig vastgoedpatrimonium te waarderen. Zowel kantoorgebouwen, baanwinkels, logistiek vastgoed, industrieel vastgoed, KMO-units als residentiële eigendommen liggen binnen onze expertise wat betreft de waardering en verkoop ervan.
Zodra de actuele waarde van het vastgoed in kaart is gebracht, berekenen we de latente meerwaarde op de terreinen en gebouwen. De latente meerwaarde is het verschil tussen de vastgestelde huidige (verkoop)waarde van de vastgoedportefeuille en de boekwaarde van datzelfde vastgoed op het actief van de balans. Op deze meerwaarde wordt een correctie toegepast voor de toekomstige belastingen die er op rusten (fiscale latentie). Daarnaast zullen we, om een correcte waarde van de aandelen te berekenen, tevens rekening houden met andere meer- of minwaarden op het actief en passief van de vennootschap. Na het in rekening brengen van de schulden (kredieten, onderhandse leningen, R/C, etc.) bekomen we de waarde van de aandelen van uw vennootschap.
De waardering van uw vennootschap is maatwerk en het resultaat van een grondig onderzoek van de actief- en passiefbestanddelen. Bijzondere aandacht wordt geschonken aan de juridische, fiscale en vastgoedtechnische aspecten van het overdrachtsproces.
Bij de verkoop van uw patrimoniumvennootschap is het van belang de juiste kandidaat- kopers in kaart te brengen. De financieringsmogelijkheden van een aandelentransactie verschillen van een traditionele vastgoedtransactie. In eerste instantie zal elke koper van een patrimoniumvennootschap de aandacht richten op de hoofdzaak, namelijk het vastgoed in eigendom van de vennootschap. Na een grondige evaluatie kan een kandidaat-koper een bod of letter of intent (LOI) overmaken met de door hen berekende waarde van het vastgoed en de vennootschap. De eigenaar zal, met de ondersteuning van Magnus Invest, het bod evalueren en, indien interessant, aanvaarden met de mogelijkheid om voorafgaandelijk wijzigingen aan te brengen.
In dit onderhandelingsproces speelt de tussenpersoon een cruciale rol. Zodra het bod of de LOI definitief werd aanvaard, start het due diligence proces. Dit onderzoek dient zorgvuldig en professioneel te gebeuren. Door middel van een beveiligde dataroom krijgen kopers en hun adviseurs het recht om voor een bepaalde periode onderzoek te verrichten naar zowel het vastgoed als de vennootschap.
Bij Magnus Invest beschikken we over een databank van +2.500 investeerders. Hierin zitten zowel zelfstandige vastgoedinvesteerders, investeringsmaatschappijen als beursgenoteerde investeerders.
Wenst u uw patrimoniumvennootschap discreet te verkopen en zoekt u een geschikte partner in dit proces? Met Magnus Invest zorgen we voor volledige begeleiding bij de verkoop van uw patrimoniumvennootschap.